Om å være gjeter 2

Jeg skrev om Mohammad i innlegget om beskyttende gjeting, hvor vi var med ham og sauene og håpet at vår tilstedeværelse ville sørge for et lavt konfliktnivå mellom ham og bosettere og soldater.

Mohammad utenfor hjemmet sitt. South Hebron Hills: En arena for konflikt mellom mennesker og føde for sauer i bakgrunnen.(photo: Heikki Pölönen)

Mohammad utenfor hjemmet sitt. South Hebron Hills: En arena for konflikt mellom mennesker og føde for sauer i bakgrunnen.
(photo: Heikki Pölönen)

For to dager siden dro Mohammad til den samme dalen uten beskyttende tilstedeværelse. Bosetterne tilkalte soldater som ba Mohammad dra. Han nektet og sa at han var på sitt eget land. Soldatene skøt i lufta åtte-ni ganger og skremte sauene, Mohammad ble arrestert og bundet på hendene. Den andre gjeteren i dalen ble jagd vekk av bossettere med steinslynger.

Mohammad ble verken slått eller satt i fengsel denne gangen. Selv om soldatene strammet stripsen de hadde bundet ham med når han prøvde å fortelle politiet hva som hadde skjedd. Han ble holdt i jeepen i to timer og sluppet av et stykke hjemmefra med beskjed om å gå hjem.

Første mars kommer vi på besøk for å høre om hendelsen, slik vi prøver å gjøre med så mange slike hendelser som mulig. Da har Mohammad allerede vært tilbake i dalen. Han er sta og står på sitt. Likevel snudde han når soldatene ba ham gå, i motsetning til sist. Kanskje kommer han til å stå på sitt neste gang, eller kanskje har soldatene fått en litt enklere jobb med å jage ham fra hans eget land. Eller kanskje han arresteres neste gang.

Mohammad virker svært sta og har mange som støtter ham i at han drar til dalen. Likevel er det en usikkerhet hver gang han tar med sauene dit. Det er noen andre som vil ha landet hans, og det er de som ringer til hæren.

Den delen av Mohammads eiendom han får problemer når han bruker.

Dette bildet ble tatt når vi var med Mohammad til den samme dalen for en drøy uke siden.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Bosettere, Gjetere, Soldater, South Hebron Hills og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s