Lørdag = Protestdag

Etter lange dager i Jerusalem er jeg endelig tilbake i Yatta og skikkelig i sving.

På lørdag var vi på vår første «protestdag» med blant andre den Israelske fredsbevegelsesgruppa Ta’ayush. I små grupper kom palestinere, utlendinger og israelserne fra Ta’ayush og israelserne fra den israelske hæren. Vi er der for å være beskyttende tilstedeværelse, noe som innebærer å være til stede og håpe at alle oppfører seg bedre når de ser at de blir sett.

Protesten handler om land, slik som så mye annet. Landsbyboerne fra landsbyen Wahi J’Hesh drar av gårde for å sitte litt på det landet de selv eier, men som de ikke lenger kan bruke på grunn av bosettingen Susya.

Hæren setter opp en linje man ikke får krysse. Israelske aktivister fra Ta'ayush lystrer soldatene så sakte og motvillig som overhode mulig.

Hæren setter opp en linje man ikke får krysse. Israelske aktivister fra Ta’ayush lystrer soldatene så sakte og motvillig som overhode mulig.

Hæren stopper alle oppmøtte i det de skal krysse en vei. De stiller seg opp på en side av veien og en slags katt og mus i sakte film begynner. Aktivistene fra Ta’ayush og palestinerne forsøker å krysse veien der det ikke er noen soldater. Soldatene ber aktivistene og palestinerne om å gå til den andre siden av veien. Det er rolig stemning, svært mange kameraer og ingen som pisker opp stemningen. Sakte flytter soldatene aksjonistene tilbake over veien.

De eldste palestinerne har sin egen rolle. De sniker seg forbi soldatene og setter seg ned når de blir konfrontert. Slik kommer en liten gruppe seg langt forbi soldatene, selv om det bare er et lite stykke inn på det som er deres land.

En soldat passer på en gammel dame så hun ikke skal få gå til jorda si utenfor Wadi J'Hesh.

En soldat passer på en gammel dame så hun ikke skal få gå til jorda si utenfor Wadi J’Hesh.

Det tar likevel ikke lang tid før hæren har en linje av soldater og kjøretøy på veien og aktivistene, palestinerne og vi andre på siden av den. De fleste aktivistene drar videre til neste aksjon, mens palestinerne samler kvist til bål og lager te med sukker til alle som vil ha.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

3 svar til Lørdag = Protestdag

  1. Roberta sier:

    Godt å høre at du er i gang og godt å lese de viktige fortellingene.

  2. Tilbaketråkk: Lørdag = protestdag 2 (ett skritt fram og ett tilbake) | Murer og Mennesker

  3. Tilbaketråkk: Soldater og barn | Murer og Mennesker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s